Βιβλιοπρόταση: ΣΤΡΕΣ. Προσωπική Ανάπτυξη και Ευημερία


Βιβλιοπρόταση: ΣΤΡΕΣ. Προσωπική Ανάπτυξη και Ευημερία

Επιστημονική επιμέλεια: Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου.

Εκδόσεις Παπαζήση

Προμηθευτείτε το Online

Κατά τα τελευταία χρόνια, η προσωπική ανάπτυξη και ευεξία βρίσκονται στο επίκεντρο οικονομικών, κοινωνιολογικών, ιατρικών, ψυχολογικών και άλλων μελετών καθώς αναφέρονται στις περισσότερες διαστάσεις του ανθρώπινου βίου. Η εν γένει ικανοποίηση από τη ζωή και τους επιμέρους τομείς της, όπως οικογένεια, εργασία κ.ά., σε συνδυασμό με τη βίωση θετικών συναισθημάτων και την ταυτόχρονη απουσία δυσάρεστων καταστάσεων στρες, άγχους και κατάθλιψης συνιστούν παραμέτρους υγείας, που σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αντανακλούν σε μια «κατάσταση πλήρους σωματικής, κοινωνικής και ψυχικής ευεξίας και όχι απλώς στην απουσία ασθένειας ή αναπηρίας».

Άλλη συναφής έννoια είναι αυτή της ποιότητας ζωής, η οποία χαρακτηρίζει πολλές πλευρές της καθημερινότητας, όπως την εργασία, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, την υγεία ή ακόμη και την ψυχαγωγία. Κατ’επέκταση, αντικατοπτρίζει όχι μόνο την προσωπική αλλά και την κοινωνική ευεξία η οποία αναφέρεται στην επαγγελματικήικανοποίηση, την άσκηση κοινωνικών ρόλων, τις διαπροσωπικές σχέσεις και την κοινωνική υποστήριξη. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ζητήματα όπωςτο εργασιακό στρες, οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, η σύγκρουση μεταξύ οικογενειακών και εργασιακών υποχρεώσεων, η κοινωνική επανένταξη αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων (άνεργοι, αποφυλακισμένοι κ.ά) και η προσαρμογήτων μεταναστών στις νέες συνθήκες επιδρούν σε σημαντικό βαθμό στην ποιότητα ζωής, ειδικά όταν το άτομο συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχουν οι δυνατότητες για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Οι άνθρωποι που δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες βιώνουν έντονες στρεσογόνες εμπειρίες οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την προσωπική ανάπτυξη και ευεξία τους.

Στα 25 κεφάλαια του βιβλίου επιχειρείται μια προσπάθεια αναλυτικής διερεύνησης του σημαντικού ρόλου των στρεσογόνων προσωπικών και κοινωνικών παραγόντων οι οποίοι θέτουν σε σοβαρή διακινδύνευση την ψυχοσωματική ισορροπία του σύγχρονου ανθρώπου και καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστότα επίπεδα της προσωπικής του ανάπτυξης και ευεξίας. Είναι προφανές ότι στη σημερινή εποχή η αναβάθμιση του επιπέδου ποιότητας ζωής καθώς και της προσωπικής ευεξίας είναι δυνατό να επιτευχθεί με την ουσιαστική συμβολή της πολιτείας και των εμπλεκόμενων φορέων (εργασίας, εκπαίδευσης, υγείας κ.ά.) δεδομένου επίσης ότι η πλειοψηφία του δυτικού τουλάχιστον κόσμου έχει κατακτήσει πλέον ένα υψηλό επίπεδο υλικών παροχών και μέσων που θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή.


Ο Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου είναι Λέκτορας Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Τ.Δ.Ε.). Έχει πραγματοποιήσει προπτυχιακές σπουδές (Ψυχολογία και Φιλοσοφία) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικά (Παιδαγωγικά και Ψυχολογία) στο University of Manchester και στο UMIST της Μ. Βρετανίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στην οργανωσιακή υγεία και συμπεριφορά, την ειδική αγωγή, την επιχειρησιακή ηθική και την ηγεσία.





  





© 2002-2013 filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Κατασκευη ιστοσελιδων